Skip to main content

Mijn bevalling

Gisteren was mijn jongste jarig en ik dacht dat het daarom wel een mooi moment was om te schrijven over de bevalling.

Mijn eerste bevalling verliep erg snel. Toen ik zwanger werd van mijn tweede kindje gaf de verloskundige aan dat een tweede kind meestal sneller geboren wordt en dat ik meteen moest bellen wanneer ik weeën zou krijgen.

Ik was in eerste instantie, op basis van mijn cyclus, uitgerekend op 12 maart. Ik wist dat mijn cyclus 30 dagen was in plaats van 28 dus ik wist zeker dat mijn tweede geboren zou worden op 14 maart. Bij een latere echo werd op basis van zijn groei de uitgerekende datum aangepast naar 8 maart, maar ik was ervan overtuigd dat het de 14e zou worden.

En ik had gelijk.

Heel vroeg in de ochtend (sommigen zouden zeggen in de nacht) kreeg ik weeën en meteen al heel snel achter elkaar. Geen gebroken vliezen want die breken bij mij niet, ook bij de eerste gebeurde dit niet.

Het breken van de vliezen schijnt zelfs meer een uitzondering te zijn dan een regel, wisten jullie dat? Maar goed, mijn matras was gelukkig dus droog gebleven.

Ik besloot even aan te kijken hoe de weeën verliepen, maar koos er toch nog vrij snel voor om mijn man wakker te maken en de verloskundige te bellen. De verloskundige kwam er meteen aan. Ook mijn moeder, die op mijn oudste zou passen kwam er meteen aan.

Toen de verloskundige arriveerde had ik geen weeën meer! Dat was echt heel raar! De conclusie van de verloskundige was dan ook dat het voorweeën waren, en dat de baby die dag kon komen, maar dat het ook makkelijk nog een week zou kunnen duren...(bij wijze van spreken dan want volgens hun berekening was ik al bijna een week over tijd).

Om 9 uur in de ochtend kwamen de weeën weer terug en dit keer een stuk heviger. Toch keek ik het even aan, zeker omdat eerder de verloskundige al voor niks was gekomen. Maar al vrij snel had ik non stop weeën, dus wee na wee na wee zonder pauzes. En het ergste was nog dat ik letterlijk voelde hoe mijn ontsluiting steeds groter werd. Dus besloot ik toch de verloskundige maar te bellen.

Zij kwam weer meteen!

Toen ze aankwam gaf zij aan dat ik een weeën storm had en dat de kleine heel snel geboren zou worden.

Ik moest NU kiezen, thuis bevallen of NU DIRECT vertrekken naar het ziekenhuis. Terwijl ze mij die vraag stelde luisterde ze naar de hartslag van mijn kleintje die steeds op het heftigste van de wee erg ver zakte. Ik had toen ineens een flashback naar een van mijn eerste echo’s waarbij werd aangegeven dat zijn navelstreng om zijn nekje zat, maar dat die vanzelf weer los zou gaan en ik me vooral geen zorgen moest maken. Ik dacht toen al, ja ja het zal wel. En nu ik zijn hartslag steeds hoorde zakken wist ik het zeker, mijn baby was in gevaar! Mijn antwoord was dan ook meteen "ziekenhuis".

Wat mijn man op dat moment niet wist was dat onderweg in de auto ik het hoofdje van de baby er al uit voelde komen. Nu weet hij dat wel maar op dat moment leek het mij verstandig dat niet tegen hem te zeggen.

Zodra ik in de bevalkamer aankwam begonnen meteen de persweeën en om 11.50 was mijn zoontje geboren, met inderdaad die navelstreng om zijn nek en helemaal paars! Ik schrok me rot! Gedurende twee seconden dacht ik dat hij er niet meer was, maar toen kwam het verlossende huiltje en kleurde hij godzijdank heel snel bij. Alle scores waren ook goed en de tweede keer nog beter. We moesten hem wel in de gaten houden want hij had in het vruchtwater gepoept dus dan kunnen er ademhalingsproblemen komen. Maar verder was alles in orde.

Eenmaal geboren poepte en plaste hij meteen over mij heen, hahaha. Hij had toen al poep aan me, de toon was gezet, hihihi.

Ik vond het erg heftig en het was voor mij duidelijk, mijn baby was in gevaar waardoor mijn lichaam hem er zo snel mogelijk uit moest gooien, vandaar de weeën storm. Mijn lichaam ging over in de noodtoestand, een spoed evacuatie zou je het kunnen noemen. Maar mijn lichaam heeft het goed gedaan. In minder dan drie uur was hij geboren en hij was gezond! Ik weet dat dit heel anders had kunnen aflopen en dat heeft mij bang gemaakt om voor een derde te gaan.

Mijn verstand weet echt wel dat dit niet betekent dat de derde nog erger wordt of misschien zelfs dood zal gaan.
Mijn verstand weet dat een derde bevalling echt ook gewoon goed kan gaan of zelfs nog veel langer zou kunnen duren, maar nog steeds heeft het aanblik van mijn paarse baby een zodanige impact gehad dat ik bang ben om voor een derde te gaan. Ik kan me dan ook niet voorstellen hoe ouders zich moeten hebben gevoeld, of nog steeds voelen, in die gevallen waar het wel slechter is afgelopen.

Hoe was jouw bevalling?

Lovingmommy

Comments

Popular posts from this blog

Een miskraam, iets waar niemand over praat.....

Toen mijn man en ik besloten om voor kinderen te gaan, waren we er in eerste instantie heel relax in. Lukt het dan lukt het, lukt het niet dan zien we wel weer verder.

Ik was jaren aan de pil dus ik ging ervan uit dat het wel even zou duren voordat ik überhaupt vruchtbaar zou zijn.

Maar zolang duurde het eigenlijk niet want ik was al vrij snel zwanger! Helaas resulteerde mijn eerste zwangerschap in een miskraam. Al vrij snel gelukkig waardoor de natuur het zelf oploste. Het was eigenlijk een iets hevigere menstruatie, zo kort was ik zwanger.

Toch was ik verdrietig want ook al was het nog maar zo kort, voor mijn gevoel was mijn kindje wel overleden en door de plee gespoeld. Hoe erg is dat eigenlijk!

Mijn verstand nam zich voor dat mijn lichaam het goed heeft gedaan, omdat dat vruchtje het waarschijnlijk niet gered zou hebben, iets mankeerde, ziek was....

Het gebeurt heel vaak dat vrouwen in het begin van de zwangerschap een miskraam krijgen alleen heb je het normaal gesproken niet door…

En toen....was hij dood

En toen....was hij dood, zomaar ineens zonder waarschuwing of signalen, geen tweede kans gewoon dood. Ik heb het nu over mijn vader die overleed op 11 september 2011.

Het is inmiddels een hele tijd geleden dat ik voor het laatst een blog heb geschreven. Ik heb namelijk medisch gezien wat (tijdelijke) uitdagingen....ja uitdagingen zo noem ik het maar. En zo zie ik het ook, een uitdaging, maar goed genoeg daarover. Nu het weer de dag van overlijden van mijn vader is en ik er nog steeds heel veel moeite mee heb, heb ik besloten erover te schrijven.

Ik weet het nog alsof het gisteren was....

Op zondag 11 september 2011 werden wij rond 20.15 uur gebeld. Het was een vriend van mijn vader die hem die dag aan het helpen was met verhuizen. Mijn man nam de telefoon op en zijn gezicht sprak boekdelen, er was iets ergs gebeurd....”merch dat was C, je vader is in elkaar gezakt en de ambulance is er, ik ga ernaartoe”. Wij hadden toen alleen nog mijn oudste en die was net 5 maanden dus ik bleef thu…

Een derde kind?

Als kind wilde ik geen kinderen, want nee zeg dat doet pijn! Fijn hoor al die vrouwen die het kunnen, maar mijn .... is daar niet voor gemaakt. Zelfs toen ik een jaar of 20 was dacht ik er nog zo over. Ik wilde geen kinderen en zou later als ik groot was wel kinderen adopteren, want er zijn genoeg kinderen zonder ouders. Een hele mooie gedachte.

Maar de tijd gaat voorbij en je word ouder en ouder en sommige onder ons worden dan ook volwassen. Met het ouder worden, worden ook je wensen anders. En ja ook je biologische klok gaat tikken en je eierstokken gaan gillen: "gebruik mij nou!!", "je maandelijkse strubbelingen zijn niet voor niets!!", en meer van dat soort geschreeuw. Dus daar kwamen de moedergevoelens en de wens om een eigen kind.

Inmiddels heb ik twee prachtige zoons, waar ik trots op ben, ontzettend veel van hou en waar ik niet meer zonder kan. En als ik eerlijk ben viel het met de pijn ook wel mee, terwijl ik ze zonder enige vorm van pijnstilling heb gekre…